Biznes regeneratywny dla sektora spożywczego (z elementami rolnictwa regeneratywnego)

Biznes regeneratywny
Rolnictwo regeneratywne
Rodzaj studiów               Studia podyplomowe
Tryb studiów Niestacjonarne
Język wykładowy polski
Czas trwania 1 rok (2 semestry)
Cena 450 zł/miesięcznie

Celem studiów jest przekazanie uczestnikom specjalistycznej wiedzy i praktycznych umiejętności z zakresu prowadzenia biznesu w sektorze spożywczym zgodnie z zasadami regeneracji środowiska i zrównoważonego rozwoju. Program studiów kładzie nacisk na wykorzystanie elementów rolnictwa regeneratywnego, które nie tylko minimalizuje negatywny wpływ na środowisko, ale także aktywnie wspiera jego odbudowę. Uczestnicy nauczą się, jak wprowadzać zrównoważone praktyki w produkcji żywności, zarządzać zasobami naturalnymi, projektować zamknięte cykle produkcyjne oraz wdrażać innowacyjne strategie, które wspierają regenerację gleby, ekosystemów i społeczności lokalnych.

Studia przygotowują do pracy w sektorze spożywczym, w firmach rolno-spożywczych, a także w organizacjach zajmujących się zrównoważonym rolnictwem i odpowiedzialną produkcją żywności.

Liczba Semestrów: 2

Adresaci
Studia skierowane są do osób z wykształceniem wyższym, które działają lub planują działać w sektorze spożywczym, rolnictwie oraz szeroko pojętym obszarze zrównoważonej produkcji żywności. Adresatami są m.in. przedsiębiorcy, rolnicy, menedżerowie firm spożywczych, specjaliści ds. zrównoważonego rozwoju i rolnictwa, a także osoby odpowiedzialne za wdrażanie innowacyjnych i regeneratywnych strategii w produkcji żywności.

Program studiów obejmuje m.in. następujące moduły tematyczne:

  • • Wprowadzenie do biznesu regeneratywnego w sektorze spożywczym
  • • Rolnictwo regeneratywne: zasady i praktyki
  • • Zrównoważone systemy produkcji żywności
  • • Circular economy w sektorze spożywczym
  • • Ochrona gleby i bioróżnorodności w rolnictwie
  • • Zarządzanie zasobami naturalnymi w procesach produkcji żywności
  • • Regeneratywne techniki upraw i hodowli
  • • Odpowiedzialne łańcuchy dostaw i logistyka żywności
  • • Zrównoważona gospodarka wodna w produkcji rolnej
  • • Innowacje w przetwórstwie spożywczym wspierające regenerację środowiska
  • • Marketing i strategie komunikacyjne w zrównoważonym biznesie spożywczym
  • • Wdrażanie polityk CSR (Społecznej Odpowiedzialności Biznesu) w firmach rolno-spożywczych
  • • Case studies z wdrożeń regeneratywnych w sektorze spożywczym i rolnictwie

Organizacja studiów
Studia realizowane są w trybie zaocznym, w formie zjazdów weekendowych (sobota-niedziela) co dwa tygodnie. Zajęcia prowadzone są w formie wykładów, warsztatów oraz ćwiczeń praktycznych, które umożliwiają zdobycie wiedzy oraz praktycznych umiejętności niezbędnych do prowadzenia biznesu regeneratywnego w sektorze spożywczym i rolnictwie.

Warunki ukończenia
Warunkiem ukończenia studiów jest zaliczenie wszystkich przedmiotów, odbycie 60 godzin praktyk oraz przygotowanie pracy dyplomowej. Absolwenci otrzymują świadectwo ukończenia studiów podyplomowych, potwierdzające kompetencje w zakresie prowadzenia regeneratywnego biznesu spożywczego z elementami rolnictwa regeneratywnego.

Podaj swoje dane kontaktowe, a skontaktujemy się z Tobą!

    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach handlowych i marketingowych przez Pedagogium oraz przez podmioty trzecie.

    This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
    Read more